Home Life Style Analgesic nephropathy

Analgesic nephropathy

Affiliate Disclosure

In compliance with the FTC guidelines, please assume the following about all links, posts, photos and other material on this website: (...)

3782

Analgesic Nephropathy

Nefropatia analgezica este o boala de rinichi care apare datorita consumului excesiv de analgezice, cum ar fi aspirina, paracetamol, fenacetina sau antiinflamatoare nesteroidiene ( ibuprofen, indometacin). Aceasta afectiune duce la necroza papilara si nefrita interstitiala cronica iar in final la insuficienta renala renala. Statisticile arata ca nefropatia la analgezice este mai frecventa la femeie si la cei care iau combinatii de analgezice ( asipirina, paracetamol etc),

Fenacetina, principala substanta incriminata in patogenia acestei boli, isi datoreaza actiunea toxica datorita metabolitului sau acetaminofen ( paracetamol). Exista mai multe ipoteze cu privire la mecanismul nefropatie analgezice; una din teorii afirma ca aceasta afectiune se datoreaza actiunii toxice a combinatiilor de analgezice asociate cu fenacetina, combinata cu diminuarea rezistentei la infectiile renale, in timp ce o alta teorie sugereaza ca nefropatia analgezica ar fi o reactie de sensibilitate intarziata.

Antiinflamatoarele nesteroidiene si aspirina sunt frecvent indicate pentru tratarea cefaleei, artralgiilor, durerilor musculare sau febrei. Mecanismul de actiune al antiinflamatoare nesteroidiene consta in blocarea sintezei de prostaglandine, iar acest lucru duce la ischemie medulara.

Simptome si diagnosticul nefropatiei analgezice

Desi pot fi prezente mai multe simptome si semne urinare nespecifice, debutul clinic clasic cuprinde poliurie cu nicturie si crampe musculare. Marea majoritate a pacientilor care au nefropatie analgezica se prezinta la medic in stadiul de insuficienta renala cronica latenta, iar o mica parte ( aproximativ 10%) in stadiul de insuficienta renala cronica terminala. Alte simptome urinare sunt proteinurie (adica prezenta de proteine in urina), hematurie (adica hematii in urina), infectii urinare care pot fi insotite de piurie ( leucocite si bacterii in urina). Afectarea renala duce la hipertensiune arteriala, deoarece este afectat sistemul renina-angiotensina-aldosteron, si anemie, deoarece scade productia de eritropoietina.

Dintre simptomele extrarenale, nefropatia analgezica poate duce la cianoza si hiperpigmentarea pielii si a organelor. Mai pot aparea tulburari digestive cum ar fi gastrita, ulcere, hemoragii gastrointestinale, tulburari cardiovasculare, care includ hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, ateroscleroza sistemica. Nefropatia analgezica mai poate determina cefalee, dureri articulare, dispepsie etc.

Analizele de sange arata ca anemie, retentie azotata, iar la examenul de urina se observa hematurie, leucociturie, fragmente de papile necrozate, proteinurie, iar capacitatea de concentrare a rinchiului este scazuta. Radiologic se constata rinichi micsorati, contur boselat si calcificari papilare.

Tratamentul nefropatiei la analgezice

In primul rand, tratamentul etiologic consumul de analgezice trebuie oprit pentru a